LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucraina și-a refăcut din capacitățile energetice. 200 de persoane din industria nucleară rusă, sancționate

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucraina și-a refăcut din capacitățile energetice. 200 de persoane din industria nucleară rusă, sancționate

Este a 351-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, în discursul de duminică seară adresat poporului ucrainean, că prin multă muncă s-au putut reface în mare parte capacitățile energetice ale țării.

FOTO Profimedia

UPDATE 05:50 Noi sancțiuni împotriva rușilor vor fi anunțate pe 24 februarie

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a anunțat că noi măsuri și sancțiuni împotriva rușilor vor fi anunțat pe data de 24 februarie, odată cu aniversarea a 365 de zile de la invazia rusă pe teritoriul ucrainean.

„În ONU, la Kiev, în multe alte capitale mondiale, vor avea loc diverse evenimente care vor transmite un semnal foarte clar președintelui Putin: dacă tu, Putin, faci jocul epuizării și crezi că timpul este de partea ta, atunci te înșeli profund”, a spus Kuleba.

UPDATE 04:00 Ucraina și-a refăcut din capacitățile energetice, afirmă Zelenski. Liderul ucrainean anunță sancțiuni pentru 200 de persoane care lucrează pentru industria nucleară rusă

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, în discursul de duminică seară adresat poporului ucrainean, că prin multă muncă s-au putut reface în mare parte capacitățile energetice ale țării. Pentru liderul ucrainean aceasta e o “o victorie decisivă pe frontul energetic”, el precizând că ar putea exista noi “atacuri teroriste” dinspre Rusia, precizează news.ro .

“Astăzi aş dori să-i laud personal pe toţi cei care refac capacităţile energetice ale ţării noastre. Astăzi şi ieri nu au fost multe întreruperi pentru majoritatea ucrainenilor. Desigur, din păcate, încă au existat restricţii în unele zone, acolo unde gradul de distrugere este prea mare. Bineînţeles, odată cu începerea noii săptămâni, consumul va creşte şi, prin urmare, vor exista programe de întreruperi planificate. Dar însuşi faptul că putem avea zile atât de liniştite din punct de vedere energetic după atacurile teroriste constante cu rachete şi Shahed, după atacul masiv cu rachete din această săptămână arată profesionalismul inginerilor noştri şi dăruirea extraordinară a tuturor celor care lucrează în sistemul nostru energetic.

Trebuie să înţelegem că aceasta nu este încă o victorie decisivă pe frontul energetic. Din păcate, ar putea exista noi atacuri teroriste dinspre Rusia. Pot exista noi restricţii dacă vor fi noi distrugeri şi creşterea consumului. Dar astăzi şi ieri sunt încă o dovadă că, lucrând împreună şi ajutându-se reciproc, ucrainenii fac lucruri grozave. Aşa că să rămânem uniţi! Nu irosi nici măcar o zi sau o săptămână! Totul de dragul Ucrainei!”, a spus Zelenski.

200 de persoane care lucrează pentru industria nucleară rusă vor fi sancționate, printr-un decret semnat de Zelenski.

“Acesta este un alt pas constând în sancţiuni al statului nostru împotriva industriei nucleare a statului terorist. Prin decretul meu, am pus în aplicare decizia Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare de a impune sancţiuni asupra a 200 de persoane care lucrează pentru industria nucleară rusă. Facem totul pentru ca sancţiunile împotriva industriei nucleare ruseşti să facă parte din sancţiunile globale împotriva Rusiei pentru război. Nu e uşor. Există o oarecare rezistenţă.

Dar a existat o perioadă în care şi alte restricţii împotriva Rusiei păreau greu de pus în aplicare. Acum sunt deja aplicate. Toate elementele sistemului rus care sunt implicate în război, în provocarea terorii şi finanţarea agresiunii trebuie izolate de sistemul global. Acest lucru se va face! Acest lucru este cu atât mai adevărat pentru cei care au participat la confiscarea şi acţiunile ilegale de la centrala noastră nucleară Zaporojie. Şantajul cu radiaţii al Rusiei asupra lumii trebuie pedepsit”, a adăugat liderul ucrainean.

UPDATE 02:00 Berlusconi îl consideră pe Zelenski responsabil pentru războiul pornit de Rusia. Guvernul italian asigură că sprijină ferm Ucraina

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, al cărui partid Forza Italia (FI) face parte din actualul guvern de la Roma, l-a acuzat duminică pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că este vinovat pentru războiul pornit de Rusia contra Ucrainei, poziţie faţă de care executivul condus de Georgia Meloni s-a delimitat imediat, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE.

"Dacă eu aş mai fi fost prim-ministru nu aş fi vorbit niciodată cu Zelenski, pentru că, aşa cum ştiţi, asistăm la devastarea ţării sale şi la uciderea soldaţilor şi a civililor săi", a spus Berlusconi după ce a votat la alegerile locale în provincia Lombardia, referindu-se la întâlnirea pe care Georgia Meloni a avut-o săptămâna aceasta la Bruxelles cu Volodimir Zelenski.

UPDATE 00:00 Trupele ruse obţin câştiguri tactice în estul Ucrainei, dar cu preţul unor mari pierderi

Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, susţine că, după lupte grele, aceasta a capturat satul Krasna Gora (Muntele Roşu) situat la circa 7 kilometri de Bahmut şi că această unitate va merge mai departe să ocupe acest oraş, zonă care este scena unor lupte foarte costisitoare în vieţi ale soldaţilor şi echipamente pentru ambele tabere.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, care citează date oferite de Statul Major ucrainean, neconfirmate de vreo sursă independentă, în ultima săptămâna armata rusă "a suferit probabil cea mai ridicată rată a pierderilor umane după prima săptămână a invaziei în Ucraina". Conform respectivelor cifre ale Kievului, trupele ruse ar fi pierdut în ultima săptămână în medie 824 de soldaţi pe zi. Dar "Ucraina continuă să sufere la rândul ei o rată ridicată a pierderilor", admite Ministerul Apărării de la Londra.

O cucerire a Bahmutului ar aduce trupele ruse mai aproape de ocuparea întregii regiuni ucrainene Doneţk. Totuşi, în ritmul actual al înaintării armatei ruse, după cum a estimat însuşi Prigojin, acest lucru s-ar putea întâmpla abia peste doi ani.

În raportul său zilnic de duminică, Ministerul rus al Apărării susţine că a distrus arsenale ucrainene de-a lungul întregii linii a frontului ucrainean, începând din regiunea nord-estică Harkov, continuând cu provinciile estice Doneţk şi Lugansk şi până în provincia sudică Herson. Conform mai multor surse ucrainene şi occidentale, aceştia ar putea fi primii paşi ai unei ofensive generale ordonate de Putin, relatează Agerpres.

Vorbind despre aceasta, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei, Oleksii Danilov, a estimat sâmbătă seară că armata rusă a început "marea ofensivă", dar ea se loveşte deja de "mari probleme".

"Ofensiva pe care (ruşii) au planificat-o avansează gradual. Dar nu este ofensiva la care ei se aşteptau", întrucât forţele ucrainene opun o "puternică rezistenţă", a explicat oficialul ucrainean. Cele mai bune exemple, adaugă el, ar fi localităţile Avdiivka, aproape de capitala regională Doneţk, şi Vuhledar, unde trupele ruse au pierdut mii de soldaţi şi peste o sută de tancuri, blindate şi alte vehicule militare, dar cu toate acestea continuă asaltul asupra celor două oraşe.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?